Bez černý nebo také bezinka. Tento název nese keř, který naleznete úplně všude. Je to planě rostoucí rostlina, jejíž léčivé účinky jsou známé odnepaměti. Černý bez můžete zužitkovat naprosto celý, od kořene až po květy. Čaj z květů černého bezu se používá při nachlazení nebo při nemocech, jež provázejí horečky. Má také mírně projímavé účinky a snižuje krevní tlak. Z plodů můžete připravit sirup do vody nebo třeba likér. Pozor však na potřísnění jakýchkoli textilií. Šťávu z černého bezu hned tak nevyperete. Kořen, ve kterém je asi nejvíce léčivých látek, se hodí pro výrobu kloktadla. Používá se při nachlazení.
Pár tipů jak zužitkovat květy černého bezu
Květy bezu se dají využít v mnoha směrech. Krémově bílé květy můžete obalit v trojobalu jako řízek a usmažit. Naše babičky takovému pokrmu říkaly kosmatice. Z květů se dá vyrobit dokonce i džem. Potřebujete květy, vodu, citron a želírovací cukr. Limonáda z bezových květů je v letních vedrech velmi osvěžující. Je možné si ji namíchat i v zimním období ze sirupu, který jste si připravili v létě. Sirup pak naředíte bublinkovou vodou a máte i v zimě domácí zdravou limonádu. Při dlouhých chladných večerech strávených nad knihou můžete upíjet lahodný čaj z usušených bezinkových květů. Určitě na vás dýchne jaro a v sychravém počasí se na vás ze šálku usměje slunce.
Přesto, že je bez považován za plevel, jeho využití je tak široké, že si vaši pozornost určitě zaslouží.